Op deze pagina vind je vragen die je misschien hebt, die ik op deze manier al voor je kan beantwoorden. Mocht je meer of andere vragen hebben, voel je dan vrij om deze te stellen en contact met mij op te nemen.


WAT BETEKEND HET ALS JE OP WACHT STAAT?

Vanaf 2 weken voor de uitgerekende datum tot de geboorte van jullie kindje, sta ik op wacht. Dit betekent dat ik voor jullie 24 uur per dag beschikbaar ben. Wanneer je bevalling spontaan begint, neem je contact met mij op als de bevalling goed op gang is gekomen, ook wanneer dit midden in de nacht is! Indien mogelijk hebben we al wat eerder op de dag contact, zodat ik weet dat ik van jullie het telefoontje kan verwachten. 

IK VERWACHT NIET DAT IK DE 38 WEKEN GA HALEN, IS DAT EEN PROBLEEM

Dit is zeker geen probleem. Wanneer je zwanger bent van een meerling, al eens ervaring hebt gehad met een met vroeggeboorte of er is een reden om aan te nemen dat het een vroeggeboorte gaat worden. Kunnen we samen in overleg kijken of het verstandig is dat ik eerder op wacht ga. 

KOM JE OOK ALS MIJN KINDJE EERDER KOMT DAN DE 38 WEKEN?

Als de bevalling eerder opgang komt dan de 38 weken, 'moet' je mij natuurlijk ook bellen. Ik ga dan alles op alles zetten om aanwezig te kunnen zijn bij jullie bevalling of een backup fotograaf in te schakelen (indien dit gewenst is).

BACK-UP FOTOGRAAF?

Als geboortefotograaf is het belangrijk om een backup fotograaf te hebben. Soms kan er een situatie zijn waardoor een backup fotograaf nodig is. Heel sporadisch zijn dat afspraken die vooraf bekend zijn, maar soms kan er zich ook een onverwachte situatie zich voor doen (bijvoorbeeld als ik zelf flink ziek ben, of zoals afgelopen zomer we met onze jongste naar het ziekenhuis moest ivm. een longontsteking oid). In zo'n situatie kunnen we afspreken dat er een back-up fotograaf komt als jullie dat fijn vinden. 

IK ZIE VEEL FOTO'S OP DE SITE, MAAR IK ZOU MIJ DAAR MINDER PRETTIG BIJ VOELEN?

Wanneer je een reportage boekt, is de keuze altijd 100% aan de ouders in spé. Ik maak de geboortereportage voor jullie en als ik die mag delen vind ik dat héél fijn en ben ik heel dankbaar. Waarom? Omdat ik gepassioneerd ben over het vak geboortefotografie en ik wil graag nieuwe ouders laten zien hoe prachtig het is om een geboortereportage te laten maken. Soms twijfelen ouders vooraf, dat is helemaal niet erg. Je kunt dit ook achteraf nog aangeven of wijzigen. Als je het goed vind dat foto's gebruikt worden voor publicatie, bekijken we uiteraard in overleg welke foto's gepulbiceerd mogen worden. 

WAAROM ZIE IK VERSCHILLEN IN LICHTE EN DONKERE FOTO'S?

Kindjes worden vaak 's nachts geboren, vaak fotografeer je dan met minimaal licht. Dit zorgt voor donkerdere wat korrelige foto's. Wanneer je overdag bevalt is er vaak meer licht en zullen de foto's ook lichter en minder korrelig zijn. Dit heeft te maken met de hoeveelheid licht en welke instellingen ik dan moet gebruiken om te fotograferen. Tijdens het fotograferen flits ik niet, dit kan zeer storend zijn voor het geboorteproces.

DE BEVALLING GING ZO SNEL DAT JIJ ER BIJ DE GEBOORTE NIET BIJ WAS, WAT DOE JE DAN?

In een bijzonder geval gaat een bevalling zo snel, dat ik (maar ook een verloskundige) niet op tijd aanwezig kan zijn voor het fotograferen van de geboorte van jullie kindje. Zodra ik dan arriveer zal ik gaan fotograferen en wordt jullie reportage omgezet naar een justborn reportage zodat ik de eerste momenten van jullie kindje kan vastleggen. 

IK KRIJG EEN GEPLANDE KEIZERSNEDE, KUN JIJ ER DAN BIJ ZIJN?

Als je een geplande keizersnede krijgt, zullen we gaan overleggen met de gynaecoloog van jullie ziekenhuis of ik aanwezig mag zijn in de operatiekamer. Indien dit mag, zal ik alle momenten van begin opname tot 2 a 3 uur na de geboorte fotograferen. Indien dit niet mag, kunnen we bespreken of er een andere optie is voor jullie. Denk hierbij aan een just born shoot of een aangepaste geboorte reportage. We vinden dan een passende oplossing, maar we gaan er voor om het mogelijk te krijgen dat ik mee mag naar de operatiekamer. Ziekenhuizen staan daar inmiddels steeds meer voor open. 

EEN ONVERWACHTE KEIZERSNEDE, WAT NU?

Mocht het tijdens de bevalling niet gaan zoals gehoopt en een keizersnede is nodig. Dan is het aan de gyneacoloog om te bepalen of ik hierbij aanwezig mag zijn. Moeder en kind gaan altijd voor. Mocht het niet mogelijk zijn voor mij op mee te gaan, dan wacht ik in overleg met de arts en jullie op het moment dat ik weer voor jullie mag fotograferen. 

KUNNEN WIJ NOG ERGENS REKENING MEE HOUDEN, WAT FOTOGRAFEREN BETREFT?

Wanneer het mogelijk is, zou het fijn zijn als ik een berichtje krijg wanneer je denkt dat de bevalling is begonnen. Vals alarm? Geen enkel probleem dat is helemaal niet erg. Wanneer ik een bericht krijg kan ik zorgen dat de oppas voor de kindjes geregeld wordt, of kan ik evt. een afspraak die staat nog afzeggen. Ik begrijp ook dat het niet altijd mogelijk is om mij direct een bericht te sturen.

Wanneer jullie thuis bevallen en jullie hebben een donker huis of jullie bevallen 's nachts is het fijn dat er in iedere geval 1 goede lichtbron aanwezig is. Dat maakt dat er meer licht is, dus dan is het fotograferen makkelijker en zal het eindresultaat lichter zijn. In het ziekenhuis hebben ze gedimd & vol licht.

Verder zou je evt. nog kunnen nadenken over de kleur van de gekozen kleding of het beddengoed. Neutrale kleuren komen ten goede van de foto's, maar is geen must. Bij geboorte fotografie is bijna niets te plannen, dit zijn enkel wat tips.

WIJ/IK WORDEN OUDER, MAAR ONS ZWANGERSCHAPSPROCES OF SAMENSTELLING VAN ONS/MIJN GEZIN IS UNIEK. HOE KIJK JE HIER TEGEN AAN?

Ieder gezin is uniek, niet één gezin is hetzelfde. Die verschillen vind ik juist prachtig. Er zijn mensen die heel makkelijk zwanger worden, mensen die er jaren over doen maar ook mensen waar het helaas niet bij lukt. Sommige kindjes krijgen 2 papa's of mama's, sommige vrouwen kiezen ervoor om bewust alleenstaande mama te worden en voor andere is dit helaas geen vrijwillige keuze. Op wat voor een manier je ook ouder wordt, jullie zijn welkom om samen te kijken wat ik voor jullie zou kunnen betekenen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan adoptie, draagmoederschap oid. Neem contact met mij op en we gaan samen kijken, hoe ik jullie prachtig proces om ouder te worden kan vastleggen. 

WAT GEBEURD ER WANNEER JE TE LAAT BENT OMDAT DE BEVALLING TE SNEL GING OF WANNEER WE TE LAAT GEBELD HEBBEN?

De kans dat ik helemaal niet aanwezig kan zijn is heel klein. Ik neem een beperkt aantal geboortes per maand aan, maximaal 2. Wanneer je voor een back-up fotograaf kiest, is de kans kleiner dat er niemand aanwezig kan zijn. Wanneer ik een geboorte mis door mijn fout (denk hierbij bijvoorbeeld aan ziekte, een andere geboorte of ander medisch noodgeval oid.) en jullie hebben geen back-up fotograaf vastgelegd dan krijg je de volledige betaling terug of bespreken we een andere mogelijkheid tot fotograferen (bijv. een newbornshoot, familie shoot oid), maar dit gaat altijd in overleg.

HOE GAAT DE BETALING IN ZIJN WERK?

Wanneer je een geboorte reportage hebt geboekt betaal je €150,- aan. Wanneer je 36 weken bent betaal je de volgende €300,- aan. Het resterende bedrag betaal je wanneer je de foto's op je persoonlijke inlog pagina hebt ontvangen. Dit bedrag is dan afhankelijk van welke reportage je hebt geboekt. De betaling van een product, bijvoorbeeld van een album wordt direct gedaan bij aflevering van het product.