De snelle geboorte van Levi - Mijn eerste geboortereportage

De snelle geboorte van Levi - Mijn eerste geboortereportage

Al een tijdje volg ik een geboortefotograaf op facebook. Nog nooit had ik hiervan gehoord, maar ik werd ontzettend geraakt door haar foto’s en verhalen. Wat lijkt me dat bijzonder en speciaal. Maar aan wie en hoe vraag je of je de geboorte van hun kindje mag fotograferen? 

Het is dan half mei 2015 als mijn vriendin Anouk ruim 8 maanden zwanger is en ik haar een berichtje stuur. 'Zou ik je dadelijk eens mogen bellen?' Want ik vind het nog al wat om te vragen, mag ik de geboorte van jullie kindje fotograferen. Zoiets intiems, dadelijk vinden ze het maar raar dat ik dat vraag.. Maar Anouk reageert eigenlijk heel lief. Ook zij heeft er nog nooit van gehoord dus ik vraag haar, denk er eens over na, praat er eens met Bart (haar man) over en kijk eens op de site van mijn collega fotograaf van Pure Life Fotografie. Dan kun je zien wat voor een soort foto’s je mag verwachten. Ik vertel haar nog dat het gaat om de pure emotie,  bijvoorbeeld de eerste ontmoeting van mama en papa met hun nieuwe kindje en daar laat ik het bij. Ik vind het niet gepast om iemand te overtuigen, dat dit iets heel moois kan zijn. Dat is aan hun om dat te bepalen of zij dat ook zo zien&voelen.

Bart is snel enthousiast, maar Anouk twijfelt. Ze vind de foto’s heel gaaf, maar ze weet nog niet of ze het aandurft om iemand die zo dicht bij hun staat bij te bevalling te hebben. 'Het idee is zo gaaf, dus kan het nog niet loslaten. Wordt vervolgd' typt ze in een berichtje.  Er komen nog wat vragen via de app, ze denkt nog wat na en overlegd met haar verloskundige (die heel enthousiast reageert) en dan krijg ik een appje, 'ik ben eruit.. en we gaan het doen!' Wauw!! Ik ben emotioneel door hun positieve berichtje en bijzonder dankbaar.

Dan gaan we de laatste 1,5 week in van Anouk haar zwangerschap. Wat een vreemde gewaarwording is aangezien je dan echt mee gaat wachten. Op 9 juni krijg ik rond de middag een berichtje. 'Ik ben bij de verloskundige geweest, net gestript en ze hopen dat het gaat beginnen. Ik zit op 2 cm.' Ik voel dat ik wat onrustig word en begrijp ook dat het nu dan toch wel eens echt zou kunnen beginnen. Dan komt om 22.30 uur weer een berichtje: 'het is aan het rommelen. Nog even kijken of het met paracetamol afneemt en anders komt de verloskundige over 1,5 uur.' En dan nog een extra berichtje, 'maar het is echt gerommel, dus zit geen structuur in. Als je niks hoort, was het vals alarm. Slaap lekker.' Ik bericht nog even de mensen om mij heen die morgen eventueel op mijn kindjes zouden passen, check mijn fototas nog een keer en ga dan slapen (wat verrassend goed lukt).

Dan gaat om half 1 ’s nachts mijn telefoon, het is Bart. Met een bonkend hart neem ik op en zegt Bart: "De weeën zetten nu goed door, dus of ik me langzaam aan klaar wil gaan maken om te komen. De verloskundige is ook gebeld en onderweg." Dan 7 minuten later krijg ik een berichtje van Bart, 'Verloskundige is er nog niet. Maar weeën worden steeds heftiger.' En dan realiseer ik me, dat ik echt NU moet vertrekken. Hun eerste kindje is heel snel geboren en dat wordt nu ook verwacht. Mijn gevoel zegt dat als papa zo’n berichtje stuurt het niet meer zo heel lang duurt.

De adrenaline giert door mijn lijf. Ik geef mijn man een kus en hij wenst me veel succes. Met bevende handen en klapperende tanden zit ik in de auto. Ik denk, Dianne zet die zenuwen aan de kant want zo kun je niet fotograferen. En gelukkig op het moment dat Bart de deur open doet, valt alle spanning van mij af en ben ik daar als fotograaf om voor Bart en Anouk een mooie en bijzondere gebeurtenis vast te leggen.

Anouk gaat thuis bevallen (indien mogelijk), om stress van op tijd in het ziekenhuis te zijn te voorkomen. En dat is maar goed ook. Wanneer Bart de deur open doet zegt hij: "je bent precies op tijd, de verloskundige is er net en Anouk heeft bijna 10 centimeter ontsluiting." Ik loop naar boven en ben compleet verbaasd hoe Anouk nog rond loopt. Ik zie dat ze weeën heeft en dat ze pijn doen, maar het is meer een soort onrust die het haar geeft. Ze begroet me gewoon, kletst nog even, loopt wat rond en ze maakt nog volop grapjes met de verloskundige. Bart loopt ook wat rond en kan voor Anouk nog niet zo heel veel betekenen. Hij loopt even naar beneden en dan zie ik dat er iets veranderd bij Anouk. Ze krijgt het gevoel alsof hij zo geboren gaat worden, Bart wordt geroepen en we gaan snel naar de badkamer om op de baarkruk te bevallen. 

100615_007 kopiëren.jpg

De persweeën zetten goed door, ondersteund door Bart die Anouk met praten erdoor heen helpt en de verloskundige die Anouk op haar eigen gevoel laat afgaan komt de geboorte dichterbij. Vol kracht komen de weeën en Anouk doet het meer dan geweldig. En dan, wordt er een mooi mannetje geboren. Met een bijzonder mooi huiltje. De emoties die je dan mag vastleggen zijn ongekend zo mooi. De ontlading voor Anouk dat hun kindje geboren is en de ontmoeting tussen hun alle drie is zo bijzonder.

Dan vraagt de verloskundige aan mij hoe laat is het. Ik ren snel even naar de slaapkamer om daar op de wekker te kijken. Ongeveer 1,5 uur nadat ik er ben om 2:31 uur is hun zoontje Levi geboren. Vol trots en bewondering kijken ze naar hun mooie kindje en naar elkaar. Welkom lieve Levi!

De eerste controles bij Levi en mama worden gedaan, de kraamverzorgster komt binnen, voor het eerst wordt Levi aangelegd en en trotse papa die zijn zoontje voor het eerst vasthoud zijn de momenten die ik mag vastleggen na de geboorte. Een papa en mama die overlopen van trots en nog een beetje beduusd zijn van de snelle bevalling. Vanuit een ander kamertje klinkt al een tijdje geklets van hun dochtertje van bijna 2. De kraamverzorgster verteld nog een mooi verhaal over kindjes die altijd mama roepen maar precies zo’n nacht uitkiezen om papa te roepen en inderdaad ze is net klaar met vertellen en dan horen we een hele lieve, PAPA!! We lachen met z’n alle, zo bijzonder! 

Om haar gewoon in haar ritme te laten, besluiten ze haar er niet uit te halen (ze kletst namelijk wel vaker ‘s nachts en gaat dan ook weer lekker slapen). We overleggen even en dan besluiten we dat het goed is als ik ga en ze heerlijk samen laat genieten van hun zoontje. En voor dat lieve meisje in het andere kamertje is de wereld ook compleet veranderd als ze morgenvroeg wakker wordt. Wat zal ze een super grote zus zijn, vol trots.

Ik pak mijn spullen en kijk in de auto pas echt voor het eerst hoe laat het is. Half 4… Mijn gedachtes gaan alle kanten op en ben intens gelukkig. Wanneer ik thuis kom, zeg ik even tegen mijn man dat ik er ben. Hij slaapt altijd heel vast, dus ik weet niet of hij het ook echt mee krijgt maar ik vind het toch belangrijk. "Schat, ik ben weer thuis. Oke, zegt hij. De baby is al geboren. GEBOREN?!! Hij zit gelijk recht op en vraagt, maar hoe laat is het? Iets voor vier." Compleet verbaasd, kletsen we even en zeg ik dat hij morgen gewoon op tijd kan gaan werken en dat ik gewoon opsta voor de kindjes. Omdat de adrenaline zo hoog zit en ik toch nog niet gelijk kan slapen zet ik de foto’s even op de computer. En dan zie ik (wat ik ook al hoopte/wist) dat ik iets heel unieks en bijzonders heb gefotografeerd. Een moment vastleggen, wat nooit meer terug gaat komen, de allereerste keer dat je in de ogen van je kindje mag kijken. En de onvoorwaardelijke liefde die er dan gelijk is. Zo’n uniek moment, dat ik daar bij mocht zijn en voor Bart, Anouk, Levi en zijn grote zus Lynn mocht vastleggen. Daar ben ik ontzettend dankbaar voor!!

Jullie mannetje is inmiddels alweer 5 maanden en wat is het een lief kereltje. Hoe jullie genieten van de foto’s en dit delen met de mensen die jullie dierbaar zijn vind ik heel bijzonder om te zien. Nogmaals dankjewel voor alle momenten die ik voor jullie mocht vastleggen deze zwangerschap (een zwangerschapssessie, de geboorte en een newbornsessie) en geniet van jullie lieve gezinnetje (maar dat doen jullie ook, dat zie ik).

Heel veel liefs Dianne

 

Alle foto's zijn geplaatst met expliciete toestemming van de ouders en zorgverlener.

 

Winnaar JA IK WIL trouwactie bekend!!

Winnaar JA IK WIL trouwactie bekend!!

9 maandenserie/2

9 maandenserie/2